Wat maakt de podoloog?
Hoewel men in de volksmond nog vaak praat over steunzolen, is door de huidige inzichten dit een verouderd begrip geworden.
De podoloog spreekt over podologische of podotherapeutische inlegzolen, of soms gebruikt hij orthopedische supplementen.

Als uw voet namelijk een standsafwijking heeft, zoals een platvoet, moet deze niet gesteund worden, maar zo mogelijk gecorrigeerd.
De podoloog gaat daarom uit van een vlak zooltje, waarop diverse elementen worden geplaatst. De meeste elementen zal de podoloog zelf vervaardigen uit plaatmateriaal.
Door deze elementen wordt de stand van diverse botten in de voet gewijzigd, of de spanning in een of meer spieren. Het gevolg is, dat de standsafwijking in de voet zich corrigeerd, het looppatroon verbeterd, de hele lichaamshouding vaak wijzigt, en pijn, hetzij in de voeten, danwel elders in het lichaam kan verdwijnen.

Voor sommige aandoeningen aan de voet moet de podoloog echter gebruik maken van orthopedische supplementen, welke ogenschijnlijk op steunzolen lijken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een hielspoor

Ook kan het zijn dat iemand problemen heeft met de stand van de tenen. Dit varieerd van HaluxValgus, tot hamertenen en dergelijke. In een aantal gevallen kan ook hier met een zooltje met podologische elementen hulp worden geboden, maar vaak zal de podoloog hier gebruik maken van siliconenortheses.

Bovendien worden diverse aanpassingen aan confectieschoenen aangebracht.
Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan verhogingen van hakken en het aanbrengen van een afwikkelbalk onder de zool; ook het plaatselijk oprekken van de schoen zoals
bij een halux valgus-knobbel of hamertenen.